lördag 23 januari 2010

efterlängtade bakverk

Jag funderade på det där med semlor. De finns ju nästan överallt nu.. Men visst är det fettisdagen som de egentligen bör förtäras? Och visst - om man då själv tar steget att äta innan dess (det lär jag ju göra) då är det ju upp till en själv - men för att följa någon form av etikett så borde man alltså inte bjuda på dem?
Då så vore det ju både snopet att tacka nej, och att äta dem.
Det vore inte att föredra vare sig att äta kakan eller ha den kvar. Så att säga.

Nu tänker jag så där offentliga grejer eller födelsedagar och liknande.
Fast jag kanske missuppfattat det - för hur länge är det sen man får äta de små bakverken?

Påskfastan, kyrkoårets största fasta, inträffar som en förberedelsetid för påsk. I västkyrklig tradition börjar den på askonsdagen och sträcker sig 40 dagar - söndagar undantagna - till och med påskafton. Askonsdag och långfredag är de strängaste fastedagarna. Också perioden före jul är en fasteperiod och kallas i västkyrkan advent, som betyder ankomst, vilket syftar på Jesu ankomst.
När är då askonsdagen? Jo, det är dagen efter fettisdagen. Vilket då verkligen bara ger semlorna en dag på året.
Saffrans-semlor finns det ju också .. Vilka säljs från advent väl? Hänger de då också ihop med fasta på något vis? Fick ju lära mej för lite sen att man bara hällde saffran i maten för att man inte skulle märka att den blivit skämd.. Trixigt det där.

"I don't drink coffee sir. I don't drink hot liquids of any kind. That's the devils teperature."

Inga kommentarer: